Νέα

Ν. Φίλης: Από τον Σεπτέμβριο οι αλλαγές στα Γυμνάσια 13-06-16

Τις βασικές αλλαγές που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα δημοτικά σχολεία, αλλά και στους στόχους του υπουργείου Παιδείας αναφέρθηκε ο Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στο "Χωνί".

Όπως τόνισε, ¨μακροπρόθεσμος στόχος είναι η 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Έχει κατατεθεί στον εθνικό διάλογο για την Παιδεία η πρόταση για ένα πρώτο βήμα επέκτασης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης με τη θέσπιση ενός τετράχρονου Γυμνασίου. Η πρόταση αυτή θα μελετηθεί.

Η αναβάθμιση των Επαγγελματικών Λυκείων που επιχειρούμε ήδη (νομοθετήσαμε σε αυτή την κατεύθυνση τις πρώτες αλλαγές) είναι στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της υποχρεωτικότητας του Λυκείου, με στόχο τον περιορισμό της μαθητικής διαρροής.

Άμεσα, το Σεπτέμβρη θα δούμε σημαντικές αλλαγές στο Γυμνάσιο":

α) δραστικό περιορισμό των μαθημάτων που θα εξετάζονται στη λήξη της σχολικής χρονιάς, ώστε να παραταθεί ο χρόνος διδασκαλίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου,

β) τετράμηνα και όχι τρίμηνα ώστε να περιοριστεί ο εξεταστικός φόρτος και να δοθεί η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν τους μαθητές και τις μαθήτριές τους πριν καταθέσουν επίσημη βαθμολογία,

γ) εξορθολογισμός της διδακτέας ύλης. ώστε να είναι εφικτή η εμβάθυνση στα σημαντικά της σημεία και, κυρίως, να είναι εφικτή η διδασκαλία με ενεργητική συμμετοχή των παιδιών,

δ) πιλοτική εφαρμογή της περιγραφικής αξιολόγησης.

Σχετικά με τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ο υπουργός τόνισε:  "αυτό εντάσσεται στον γενικότερο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως υπουργείο και αφορά τις γλωσσικές δεξιότητες που αποκτούν οι μαθητές σε μια κοινωνία, όπου κυριαρχεί ο οπτικός πολιτισμός".

Ολοήμερα δημοτικά σχολεία 

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, οι Διευθύνσεις των Ενιαίου Τύπου Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων πραγματοποιούν ήδη συναντήσεις ενημέρωσης με τους συλλόγους γονέων για το ρόλο και τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος, καθώς και το Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου. Οι αιτήσεις για την εγγραφή μαθητών στο ολοήμερο πρόγραμμα κατατίθενται μέχρι τις 15/6. "Όλα γίνονται σύμφωνα με το σχεδιασμό, χωρίς αιφνιδιασμούς για τις οικογένειες και τους εκπαιδευτικούς.

Όσον αφορά στο "συμβόλαιο τιμής" μεταξύ σχολείου και μαθητών, ο υπουργός δήλωσε: "αυτό αποτελεί μια από τις δεκάδες θέσεις-προτάσεις που έχουν κατατεθεί στις διάφορες επιτροπές του Εθνικού Διαλόγου και σκοπίμως παραποιήθηκε. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύνολο αρχών που καλλιεργούν και ενισχύουν στάσεις και πράξεις που στηρίζουν την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και τις ίσες ευκαιρίες και που θα έπρεπε να καλλιεργούνται στο περιβάλλον του σχολείου. Πέραν της αποτελεσματικότητας που μπορεί να έχει ένα τέτοιο «συμβόλαιο», νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε πως σε μια εποχή ραγδαίων κοινωνικοπολιτικών ανατροπών, κρίσης ηθικών αξιών και τάσης απαξίωσης του ρόλου του σχολείου, η εκπαίδευση είναι απαραίτητο να διέπεται από τις αρχές του δημοκρατικού ανθρωπισμού".

"Πριγκίπισσες και βασιλόπουλα"

Αναφερόμενος στο θέμα που δημιουργήθηκε με τον χαρακτηρισμό "πριγκίπισσες και βασιλόπουλα" ο κ. Φίλης  ξεκαθάρισε ότι η σχετική αναφορά που υπάρχει στο Παιδαγωγικό Κώδικα για τους γονείς, αναφέρει ότι αν και είναι φυσικό να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά ως μοναδικά και ξεχωριστά, αυτά δεν παύουν να είναι παιδιά, διαφορετικά μεν αλλά ίσα με τα άλλα, και όχι πρίγκιπες και βασιλόπουλα.

Δίδακτρα στα πανεπιστήμια

Σε ότι αφορά τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια, ο υπουργός διευκρίνισε ότι "το σχετικό παράθεμα σε φωτοτυπία, που δημοσίευσε γνωστή εφημερίδα, ανήκει στο παράρτημα όπου συνοψίζονται οι επώνυμες προτάσεις που έχουν υποβάλει περισσότεροι από 500 πολίτες στον ηλεκτρονικό κόμβο του Υπουργείου Παιδείας στο διάστημα των τελευταίων πέντε μηνών.

Αυτό που ισχύει είναι ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση ενός αναλυτικού σχεδίου για τον Ενιαίο Χώρο Έρευνας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με στόχο τη διαμόρφωση ενός συναινετικού κειμένου, το οποίο θα λάβει υπόψη του το Υπουργείο Παιδείας για τις μελλοντικές του μεταρρυθμίσεις".


ΠΗΓΗ: www.oefe.gr


Επιστροφή στα ΝέαDate: 2016-06-13

Στοιχεία Επικοινωνίας



  Πειραιώς 209Β - Ταύρος

  210 3479163

  info@prismafme.gr

  Δευτ. έως Παρασκευή 14:00 – 22:00

Χάρτης